Spara pengar med matlådor och gör storkok på dessa recept från Dorre

Recept på billig mat - spara pengar med matlådor

Vad blir det för mat idag?

Det är kanske den mest ställda frågan i Sverige, eller vad tror du? Vi vet att det kan vara svårt att svara på den frågan och hitta på vad du ska laga för mat ikväll och inte minst för hela veckan. Speciellt i dessa tider när många av oss gärna håller ner kostnaden så mycket som det bara går! 

Storkok matlådor

Oftast när man tänker på att hålla ner kostnaderna gällande mat så är det storkok som kommer på tal - och hur kul är det, tänker du kanske då? Men det behöver faktiskt inte vara torrt och tråkigt, tvärtom! Storkok kan verkligen vara en smaksensation och en räddare i nöden när du vill spara in lite pengar på mat. 

Nedan har vi samlat en matsedel för kommande månad där vi gör tre storkok i veckan. De flesta maträtterna har även ingredienser som ingår i flera rätter vilket gör detta till den perfekta matsedeln för billig och god mat. Scrolla ner för att läsa mer!

Följer du vår matsedel redan? Klicka på länkarna nedan för att snabbt komma till matsedeln för respektive vecka.

Gör billiga matlådor för en månad - 3 recept i veckan

Vad kul att du vill laga mat med oss på Dorre, nu kör vi! Alla portioner nedan är måttade efter 4 portioner så du kan lägga till och ta bort ingredienserna efter hur många ni är som ska äta.

Recept på pasta med tomat och frasig kyckling

Veckomatsedel med billig mat - recept vecka 1

Röd kokosmjölksgryta med torsk och nudlar

Du behöver: 

1 burk kokosmjölk
3 tsk röd currypasta
1 paket äggnudlar
1 paket fryst torsk (eller annan vit fisk)
1 lime
Chili

Så gör du: 

1. Värm upp kokosolja (det går bra med vanlig olja)
2. Fräs röd currypasta i oljan
3. Tillsätt kokosmjölk
4. Ha i lime zest, salt och socker
5. Koka nudlar halva tiden av det som står på förpackningen (de ska koka klart i såsen)
6. Lägg i torsk i kokosmjölken
7. Pressa i lime och toppa med chili

Krämig pasta med smak av tomat, serveras med frasig kyckling

Du behöver: 

1 hel vitlök
1 gul lök
3 msk kalvfond
1 paket krossade tomater
1 dl grädde 
½ dl pastavatten
Kyckling 
Mjöl
Ägg
Ströbröd

Så gör du: 

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Lägg vitlöken i ugnen och låt den blir mjuk
3. Stek löken och mixa i den ugnsvarma vitlöken
4. Smaksätt med kalvfond
5. Koka pasta (med rikligt med salt) och spara ca 1 dl pastavatten till såsen
6. Häll i krossade tomater, grädde och pastavatten
7. Panera kyckling och stek i smör, krydda med salt och peppar (har du inte ingredienser hemma för panering så går det lika bra att steka kycklingen som den är)
8. Blanda ihop pasta med såsen och servera med kycklingen!

Shakshuka

Du behöver (4 portioner):

1 dl Röda linser (torkade)
2 paket Krossade tomater
1 st Broccoli (går också bra med fryst)
2 st Röd paprika 
1 st Lök
2 msk Tomatpuré
1,5 dl Vatten
Spiskummin
Paprikapulver
Salt & peppar
4 st Ägg
1 paket Fetaost (valfritt)
Bröd

Så här gör du: 

1. Tärna paprika & broccoli, samt hacka löken & stek i en stekpanna på medelhög värme i ett par minuter.
2. Tillsätt röda linser & kryddor & stek någon minut till.
3. Häll i krossade tomater, vatten & tomatpuré & låt sjuda i 10-15min (eller tills linserna är klara).
4. Gör en grop i tomatsåsen & knäck i ett ägg i gropen. Upprepa med resterande ägg & sjud tills äggvitan inte längre är genomskinlig. (Tips! Täck med lock de sista par minutrarna för perfekta ägg.)
5. Lägg upp din shakshuka på tallrikar, strö över fetaost & servera med bröd att doppa i.

Recept på sötsur wok med nudlar, bacon och grönsaker

Veckomatsedel med billig mat - recept vecka 2

Laxbiffar med klyftpotatis och sötsyrlig sås

Du behöver:

1 paket fryst laxfärs
Ströbröd/panko
Ägg
Potatis
2,5 dl creme fraiche 
Lime
1 tsk honung

Så här gör du: 

1. Blanda samman laxfärsen med salt, peppar, ½ dl ströbröd och ett ägg . Forma sedan färsen till biffar av valfri storlek. 
2. Skär potatisen i klyftor, lägg på en plåt och lägg i ugnen med lite olja på 225 grader i 25 minuter. 
3. Till såsen: blanda ihop creme fraiche med limezest och en tesked honung. Salta och peppra efter smak och tycke.  
4.Stek biffarna, lägg upp allt på en tallrik och servera med valfria grönsaker. Smaklig måltid!

Sötsur wok med nudlar, bacon och grönsaker

Du behöver:

2-3 dl sötsur sås
1 paket äggnudlar
3-4 paket bacon
1 påse frysta grönsaker

Så här gör du: 

1. Stek bacon till krispig konsistens
2. Koka nudlarna efter anvisning på paketet 
3. Stek de frysta grönsakerna med bacon
4. Blanda samman allt och smaksätt med sötsur sås

Världens godaste soppa med potatis och palsternacka

Du behöver: 

Potatis
1 palsternacka
2 gula lökar
Grönsaksbuljong
Parmesan 
Matlagningsgrädde efter tycke (ca 1-3 dl)

Så gör du: 

1. Stek potatis, palsternacka och gul lök
2. Häll i kokande vatten så att det precis täcker ytan
3. Smaksätt med salt, peppar och grönsaksbuljong
4. Ställ av och häll i parmesan och matlagningsgrädde
5. Mixa samman med stavmixer och njut!

Recept på enkel och god morotssoppa

Veckomatsedel med billig mat - recept vecka 3

Tonfiskröra på knäckebröd

Du behöver:

Tonfisk (1-2 burkar)
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche 
1 dl smörgåsgurka
1 msk dijonsenap
2 tomater
Citron
Knäckebröd
Salt och peppar

Så här gör du: 

1. Blanda ihop tonfisk, majonnäs och creme fraiche.
2. Hacka smörgåsgurka och tomater - tillsätt i tonfiskröran.
3. Smaksätt med dijonsenap, citron salt och peppar.
4. Lägg röran på knäckebrödet och njut!

Ugnsbakad falukorv med potatismos 

Du behöver: 

Falukorv
Senap
Ost
Tomater
Gul lök 
Potatis 
Mjölk 
Smör

Så gör du: 

1. Ta fram en ugnsfast form och ställ i ugnen på 175 grader. 
2. Lägg i falukorven och skär snitt över hela korven.
3. Stoppa sedan in lök, senap och tomatskivor i korven och strö över riven ost.
4. In i ugnen i cirka 20 min! 
5. Medan du väntar på korven kan du koka potatis tills den blir mjuk.
6. Pressa sedan potatisen och blanda med smör och mjölk till önskad konsistens.
7. Smaka av med salt och peppar och servera moset tillsammans med den ugnsgratinerade falukorven!

Morotssoppa recept

Du behöver:

Ett paket morötter 
Buljong
Soja
Vatten
Matlagningsgrädde (ca 2,5 dl)
Kvarg eller creme fraiche att toppa soppan med

Så gör du: 

1. Skala morötter
2. Stek morötterna med lök och vitlök i olja
3. Häll i valfri buljong och någon matsked soja
4. Häll på vatten och låt koka 20 min 
5. Mixa med stavmixer och blanda i valfri matlagningsgrädde
6. Smaka av med salt och peppar
7. Toppa med naturell kvarg eller creme fraiche och lite rivna morötter

Recept på hemmagjorda fiskpinnar med potatis och sås

Veckomatsedel med billig mat - recept vecka 4

Egna fiskpinnar med potatis och sås

Du behöver:

1 paket alaska pollock fryst
1 ägg
Ströbröd/panko
Mjöl
1 påse potatis 
2,5 dl creme fraiche
Citron
Fryst dill

Så gör du:

1. Tina upp fisken och låt vattnet rinna av. När fisken är tinad kan du badda filéerna med hushållspapper för att få bort den sista fukten. Krydda med salt och peppar.
2. Ta fram tre tallrikar och häll vetemjöl i ena, panko/ströbröd i andra och vispat ägg i det tredje. 
3. Vänd sedan fisken i först vetemjöl, sedan ägg och sist panko eller ströbröd. 
4. Ställ fisken åt sidan och koka upp potatisen. 
5. Stek fisken när potatisen är klar och blanda sedan ihop såsen genom att blanda creme fraiche, citron, dill, salt och peppar i en skål.

Kebabgryta med ris

Du behöver:

1 påse färdig kycklingkebab (finns i din frysdisk)
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta
2,5 dl creme Fraiche 
Kebabsås röd
Krydda efter smak och tycke
Ris 

Så gör du:

1. Koka ris efter anvisningar på förpackningen. 
2. Stek lök och vitlök med kebaben tills köttet är tinat.
3. Häll i creme fraiche och rör om.
4. I med kebabsås och smaka av med salt och peppar efter smak och tycke.

Vegetarisk pasta med krämig dijonsenap

Du behöver:

1 gul lök 
1 paket champinjoner
Kryddor
1-2 msk dijonsenap
Citron
1-2 dl matlagningsgrädde
½ dl pastavatten
Pasta

Så gör du:

1. Stek lök och champinjoner i olja eller smör.
2. Häll i matlagningsgrädde.
3. Tillsätt paprikapulver och cayennepeppar.
4. Smaksätt med dijonsenap.
5. Koka upp pastavatten (ha i rikligt med salt).
6. När pasta är klar - häll av vattnet men spara cirka 1 dl.
7. Tillsätt pastavattnet och pastan i gräddbasen och rör om till det blir krämigt.
8. Smaka av med salt och peppar.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här